DET’ JO LØGN

Originaltitel: Det’ jo løgn
Genre: Stand-up comedy
Spilletid: 1 time og 53 minutter.
Udgivet: 15. april 1996
Tilgængelig online: iTunes DK, Google Play, Filmstriben DK.

Omtale på DVD cover:
Carsten Bang, Jakob Pettersson og Thomas Wivel gik i 1995 i luften på den daværende ungdoms tv-kanal ZTV med et projekt, der senere skulle vise sig at få afgørende indflydelse på deres liv og stand-up karrierer. De tre komikere lagde eksperimenterende ud med talkshowet “Nu forstår jeg ingenting” og udkrystalliserede herefter de bedste ideer fra talkshowet i comedy-sketch-showet “Det’ jo løgn”.
“Det’ jo løgn” er den første tv-comedy lavet af den nye generation af komikere i Danmark. Klassisk komik blandes med surrealistiske drejninger i grænselandet mellem det nogenlunde forståelige og det helt tågede – og ud af det springer et højst bemærkelsesværdigt persongalleri, bestående af blandt andre bonderøven The Vendelbo, Frank, der med sine lydløse grin leverer de platteste one-liners og den vrede mand på værtshuset, der klarer verdenssituationen med en smøg i munden. Gennemgående er medieparodier som “Skjult kamera”, sportsprogrammer med fx kørestolshækkeløb og Jørgen Clevin, hvor penge, hash og cigaretter erstatter de traditionelle børneaktiviteter.Karakterer, der har gået deres sejrsgang på YouTube, hvor tusinder af seere har klikket sig rundt i absurditeterne.

Bibliotek.dk (Frans Rasmussen) skriver følgende om dvd’en: 
“Showet er med sine platheder typisk dansk stand-up, men kan sammenlignes med den engelske serie Smack the pony, hvor indslagene på samme måde er ultrakorte og uden nogen dybere mening.
Samlet konklusion:  “Træblindhed” er jo ikke smart når man er i en skov, ligesom “ordblindblindhed” ikke er godt, når man skal i kontakt med ordblinde. Der er rigtig mange sproglige finurligheder i showet, men man skal udpræget være indstillet på genren. Der er rigtig mange både grænseoverskridende og platte indslag. Men de tre har komisk talent og opfindsomhed, indslagene trænger sig på til at blive refereret, men det er naturligvis en smagssag om man føler sig underholdt”

Bang, Wivel og Pettersson skabte midt i 90erne crazycomedyserien Det’ jo løgn,  der nærmest fik kultstatus med sine gakkede sketches og figurer – nok mest kendt for føljetonen Dunken omkring morfar og den ultimative kortfilm The Vendelbo. Programmet inkluderede også sketches som fx Frank, Sproghjørnet og en sketch, hvor Carsten Bang hver episode fandt en ny ting at høvle et stykke bræt med.

TIDSLINJE:

 • 1995Nu forstår jeg ingenting (Talkshow m. Carsten Bang)
 • 1995Ugen der gak (1995–1999, forfatter – ukendt episode)
 • 1996Det’ jo løgn (TV)
 • 2010 – 22. marts: Det Jo Løgn DVD premiere. (Kilde)
 • 2010 – April-maj: “Det’ Jo Løgn! Live tour. Ekstrajobs i august. Læs en “lunken” anmeldelse af deres show her fra den 23. april 2010 i nordjyske.dk
 • 2010 – 17. maj: “Det’ Jo Løgn! Live tour” slut. (Kilde)

Sketches:

 • Præsentation: To bådhager (CB/TW), der præsenterer dvd’en.
 • To velklædte mænd i skoven (CB/TW) byder velkommen til seerne.
 • En mand (JP) går ind i en have, hvor der står en advarsel ved havelågen “her vogter jeg” og så en rive nedenunder.
 • Programvært for “118” Thomas Wivel, dedikerer programmet til “hverdagens helte, autentiske historier revet ud af dagligdagen”. Vi møder Carsten Bang, der så sig nødsaget til at ringe efter hjælp og blev betjent af servicemedarbejderen Jakob Pettersson.
 • Skjult kamera: En blind mand kommer gående på fortovet. To mænd med et langt bræt går hen og løfter brættet op, så den blinde mand går ind i den og falder om.
 • Pladask – CB, JP og TW i sengen sammen. TW spørger JP hvad det er CB laver med nogle dyr (ond mod dyr).
 • Direkte TV – vi skal finde nogle folk, der tør vise deres tøj for åben skærm. (JP). “Tove” åbner døren, men TW er den sure far, der kommer ind og brokker sig, men Tove beder TW om at se til det grædende barn.
 • Frank møder sin ven i Zoo (TW & CB) og fortæller, at han er herinde for at se på alle de dyr, der skal være her. Der er jokes om løver, ulve, elefant, sæler,
 • På Baren – TW gi’r en omgang til CB og JP.
 • På en vej bliver CB standset i sin bil af TW, der beder ham om at følge den taxa der lige kørte forbi. Senere samme dag er CB ude at løbe og TW beder ham om at følge den jogger der lige overhalede CB.
 • Filmmagasinet Film. TW kigger på den nye James Bond “GoldenEye”, og resume af JP.
 • Komponisten Brahms og en ven (TW og CB). De kører sammen i en vogn, da TW råber lige pludselig “BREMS”…
 • Kioskrøveren (CB) der fejler. TW er den modige ekspedient der “svarer igen”.
 • Advarsler rundt om i byen: “skilte fjernes uden ansvar”, “Pas på ny bænk!!”, “skilte skal holdes i snor”
 • Nu er det tid til en…CLASSIC JOKE! JP tomler og samles op af en billist, der dog ikke lader JP sætte sig ind i bilen.
 • “Nu forstår jeg overhovedet ingenting!”. CB og JP ser et flyvende objekt og kan ikke blive enige om hvad det er. “se det’ et fly”, “nej, det’ en fugl”, nej, det’ Superman!”…
 • Superman (TW), reddes af en gammel dame, da han er spærret inde i telefonboksen. Da han går forklædt på gaden som TW ser han pludselig en person i nød (JP). Han må derfor finde en telefonboks og skifte til Superman, for at redde ham. Han skynder sig ind i telefonboksen, men manden humper hen og brokker sig over at Superman står og spærrer til telefonboksen, så han ikke kan ringe efter hjælp.
 • To velklædte mænd i skoven (CB/TW) byder velkommen til denne anden udgave af den nye omgang “Det’ jo løgn”, og CB taler om at skoven kunne være lavet om til en P-plads…JP kommer med en advarsel inden næste indslag til små børn, kvinder, mænd og den ældre del af befolkningen. JP går med en medarbejder fra Folkekirkens Nødhjælp (CB), og de befinder sig i katastrofeområdet i Whiskybæltet (Charlottenlund), hvor der er stærke problemer med mad. Mens CB snakker, kommer Superman (TW) lige pludselig op bag ved dem – han er på redningsmission!
 • TW i kornmarken omkring Lyngby-Taarbæk kommune, for at se om han kan være heldig at støde på noget virkelig interessant…
 • JP kører rundt i radiobil, da han pludselig støder ind i TW, og JP bliver stiktosset, mens TW forsvarer sig. CB kommer forbi og blander sig og JP skælder ham også ud.
 • “Her var dit liv.” Et talkshow sendt direkte fra himlen, og været er JP. Aftenens gæst er Carsten Bang, der døde en onsdag, hvor han kørte en mand ned. Han er også inviteret i studiet. Det er Thomas Wivel. Det viste sig, at der også var en kvindelig cyklist, der røg med i købet. (Desire Rinsberg?). Vi ser uheldet blive vist for gæsterne.
 • Tre venner (CB, TW, JP) sidder på en plæne ved en sø og får en øl. De vil spille paintball og taler om hvor de kan gøre det henne. Senere kommer de til paintballklubben, hvor de bliver lidt skuffet over de våben de får.
 • TW og CB taler på et gadehjørne. CB spørger TW hvordan det var i Horsens, og TW svarer.
 • Ugens gode gerning. En spejderdreng hjælper en gammel dame med at bære hendes indkøbspose. CB kommer og stopper drengen og anklager ham for at stjæle damens pose.
 • Arkæologen JP er ved en rigtig, rigtig spændende udgravning som de har fået lov at foretage i Hvidovre kommune. Han finder et potteskår. Længere nede i hullet, finder han en Kim Larsen og en Gnags plade. JP opdager hvor han befinder sig.
 • På stranden er CB og han brokker sig over sin varme øl, og mange andre ting, og til sidst går han amok på TW’s badebold ude i vandet.
 • Mission: Possible. Missionen fra Mr. Phelps er at hente en madkasse med fire madder i.
 • Nye Nyheder (TW). Nyheder for folk med Bulimi.
 • På en bar. En mand (JP) sidder i sin brandert på sin fødselsdag – alene.
 • Julemanden (TW) kommer ind i et hus med sækken fyldt med gaver. En lille pige kommer ind og ser ham dele gaverne ud under træet. Det skulle hun ikke have gjort!
 • To velklædte mænd i skoven (CB/TW). TW fortæller at han synes at skoven er fyldt med liv, og det er skønt. CB stopper op og kigger på TW og fortæller ham at han egentlig ikke er særlig køn, og kritiserer hans udseende…TW får lyst til at synge en sang, der handler om pandehår. Så er der noget med en kuffert som er et stykke værktøj til dagligdags udfordringer, dog med visse bivirkninger.
 • JP er på gaden i København, for at spørge hvem som helst. Han skal lige overkomme sin nervøsitet først!
 • A MURDER: “There was one man with NO NAME, NO PAST and NO FEAR – it was The Vendelbo.” (CB)
 • JP Digte#1 (Løgn)
 • Jørgen Clevin (JP) viser hvordan man laver en joint.
 • Et rumvæsen (CB) dukker pludselig op ud af det blå og forsvinder igen.
 • Handikap-OL. Kapløb mellem en rumæner Jacobi Petterson (JP), danskeren Carsten Bang og Thomas Wivel i kørestols-hækkeløb! Herefter til fodbold-curling hos B1903 (TW og CB forstår ikke hvorfor de har vundet).
 • Nu er det tid til en…CLASSIC JOKE! JP skal ramme med et æble på en bue på hovedet af CB.
 • Ved en pølsevogn kommer TW forbi og beder om en medister med noget brød. Da han tager en bid, er han ved at kaste op og siger det smager af lort…En mand med en mikrofon henvender sig til ham og fortæller at han er med i skjult kamera!
 • JP er velklædt i skoven – han taler lidt om skoven, og hvad den kan bruges til af mange forskellige ting, fx hvis man har brug for at nå et eller andet i skoven, fx en pind – og der kommer den telefonbog som han har medbragt, ind i billedet. Han har også medbragt en lineal, som man kan bruge til at måle afstanden imellem træer, der står mest alene! Til sidst kan man sælge ting i skoven, og håber der kommer kunder.
 • “They were criminals..they sold evil drugs…it took away young peoples lives. But there was one man with NO NAME, NO PAST and NO FEAR – it was The Vendelbo.” (CB)
 • TW står ved et af de helligste steder i byen, et sted, der er omgærdet af mystik, et sted der fylder enhver med ærefrygt. Han taler naturligvis om Grine-muren (CB og JP griner ved muren)
 • Pladask: TW har CB med i sengen. De snakker om synligt handikap. TW spørger hvad for et problem CB startede med at have – det var forskellige former for blindhed der blev værre.
 • TW går ind i en bygning, men kan ikke komme ud ad døren lidt senere. Han banker på ruden og vil så gerne ud i friheden igen.
 • De tre værter står i smokings og synger A Capella.
 • TW og JP skal over vejen ved hajtænder, JP bliver forhindret af en billist (CB), og tror han er smart og gå igennem bilen på bagsædet, men CB kører bare videre…
 • JP Digte #2 (Dyret i os)
 • Frank! CB og Frank “mellem venner”.
 • JP møder CB der har et voldeligt venskab!
 • Festen, hvor CB mødte op, iført farverigt bræk, TW mødte op med blod ud over sig, og  JP ankom i en flot overdosis.
 • En Unaturlig Forklaring: TW er vært og aftenens ekspertpanel består af CB og JP. De besvarer spørgsmål som “hvorfor er blyanter sekskantede”, “Hvad er egentlig problemstilling bag borgerkrigen i Burundi”.
 • TW og CB går i Lyngby og taler sammen, da de lige pludselig foretager utrolige rejehop og spring på fodgængerfeltet.
 • TW og JP banker på hos Jørgensen, en kvinde lukker op og bekræfter at de to mænd er det rette sted. De er kriminalbetjente, som har en trist nyhed, at deres søn på grund af spirituskørsel er dræbt på stedet. Parret er chokeret, men finder hurtigt ud af, at det er skjult kamera!
 • CB og JP står og diskuterer, CB vil gerne men JP vil ikke. CB tager en pind op og smider den hele tiden…
 • To velklædte mænd i skoven (CB/TW) vil gerne fortælle om hvorfor de står midt ude i en skov. Det er fordi CB har taget et bræt med, der skal høvles med en parkeringsbøde. Mens TW høvler, så går CB over til et andet sted i skoven, og 4 timer senere og præsenterer:
 • CB’s første køretime, og JP er kørelærer, og det ender ikke helt som håbede det ville gå.
 • TW kører med CB i hans nye lækre bil, der er perfekt, bortset fra blinklygterne.
 • CB, der kører i sin bil, bliver standset af betjent TW, som kan se, at der er en der har været til julefrokost. Betjenten skal se mandens kørekort!
 • Jørgen Clevin (JP), skal vise os, hvordan man sniffer kokain.
 • Reklame for Coca Cola.
 • CB og TW er i supermarkedet, og TW vil se på en kage. Ekspedienten JP spørger om det skal være noget specielt. TW spørger om der er et prøverum!
 • Nu er det tid til en…CLASSIC JOKE! To duellanter (CB og JP) vælger sit våben, skridter af og skyder…(synstest reklame)
 • Midtvejs på fjerde etape i Indkøb, har Ruth Hansen fra Superbrugs-holdet, brudt ud men er forfulgt af en stærk forfølgergruppe fra andre supermarkedkæder.
 • Tarzan – et fjols i skoven. (TW) Tarzan bliver standset af betjent CB, der forhindrer ham i at dræbe et dyr i skoven. Men Tarzan er klog og bestikker ham med 100 kr.
 • Røveren JP, kommer ind med hætten og pistolen helt forkert. TW viser ham hvordan det skal sidde rigtigt. JP bliver sur og går.
 • Ugens gode gerning. En blind dame med førehund kommer gående, og CB kommer forbi og hilser på hende og hunden. Han insisterer på at ville lufte hunden for hende…
 • To velklædte mænd i skoven (CB/TW). TW spørger om CB vil høre en rigtig saftig historie. CB siger nej. TW præsenterer: Seer-Service. De vil afsløre hvem der er morderen i den nye danske film, Mørkeleg.
 • JP sidder på en motorcykel, og skal lige til at fortælle hvad han vil, men bliver jagtet væk af ejeren.
 • CB, TW og JP sidder omkring et bord der er fyldt med ølflasker og deler saltkringler. Alt virker lykkeligt, men der mangler ligesom noget! (reklame)
 • CB hælder mælk på sin havregryn til morgenmad, men der mangler noget…(reklame)
 • JP læser blad, da telefonen ringer forstyrrende…Der er intet man kan stille op, men der mangler noget (reklame)
 • TW går og drejer rundt om et hjørne, men skvatter over brostenene, og går videre. CB kommer hen til stedet, hvor TW faldt, og sætter et skilt på væggen og går. JP kommer med en buket blomster og går. Der zoomes ind på teksten på skiltet…
 • CB vågner af sin morgenalarm, som han slukker, og i det samme ringer telefonen. Det er moster Ellen, der er syg og beder ham komme ud til hende…Men han bliver nødt til at forlade hende, da han er forsinket til et møde. På vej i bilen, stoppes han af en bro der er oppe, men langt om længe når han til sin destination, og mødet TW, der ikke tror på hans undskyldninger.
 • JP gør rent i et IC3-tog og skal vaske ruderne i de automatiske døre. (reklame)
 • Ved Scandic Hotel går TW ud, og ned ad en vej, da han pludselig hører et desperat råb fra et hus. Han kigger sig rundt for at finde et sted han kan skifte til: Superman, så han kan hjælpe personen, men først kan han lige nå at få en basse og en kop kaffe i cafeteriet, tjekker uret og skynder sig videre . Endelig efter noget besvær, når han frem til huset hvor råbet kommer fra…Han når desværre ikke frem i tide!
 • Tre Ting Du Nok Ikke Bør Være På Den Første Date (med Mikala): (Uffe Holm medvirker her) A: For Kejtet. (TW) B: For Underlig. (CB) C: For Ufølsom.
 • CB og TW i byen, ser en pølsevogn og vil spise der. TW spørger om CB gi’r en omgang!
 • JP går langs en hæk, da han pludselig stikker hovedet ind i den i nogle sekunder og går derefter videre..
 • På et kontor sidder CB og TW ved bordet ved en computer. I radioen hører de formiddagsgymnastik på P3, som de begge følger efter. I den anden ende af radioen ser vi JP, der sidder med en øl, cigaret og et blad og fortæller øvelserne til radioen.
 • CB hos frisør TW, der spørger hvad han går og laver for tiden. CB er seriemorder!
 • To velklædte mænd i skoven (CB/TW). CB præsenterer med stolthed i stemmen: “Dunken omkring morfar!” En hæsblæsende føljeton i 17. afsnit, fortalt af TW.
 • JP er med sin trofaste mikrofon på hug inde i Zoologisk Have, foran en tavle de har sat op der viser hvordan Moder Jord er ved at gå i opløsning pga. os, mennesket. Vi går bag om og møder disse mennesker, der tager imod disse kolde facts og klare kendsgerninger.
 • Nu er det tid til en…CLASSIC JOKE! CB kommer med en lagkage, som han sætter på jorden foran en garageport, og lister væk. TW kommer gående og glider i lagkagen og CB kommer hen og tørrer ham i ansigtet med et eller andet (banaskræl?). TW stirrer uforstående på ham, mens CB går sin vej.
 • JB siger velkommen til TV-pølsevognen, hvor vi i dag skal kigge på, hvordan man laver en fransk hotdog (han har snydt lidt!).
 • JP tænder en cigaret, og byder velkommen til “sådan spiller man poker”. (han har snydt lidt!).
 • JP byder velkommen til TV-køkkenet, hvor vi i dag skal lave kalkun. (han har ikke snydt lidt!).
 • TW kigger underligt på CB der kigger i nogle papirer!
 • En mand ringer på en dørtelefon og spørger damen om hun er “Baboo’en Baba”. Hun siger ja, og lukker ham ind. (hun er Mette Frobenius!) Hun spørger ham, om han har lyst til at blive bundet. Han siger ja. Hun går ud, og pludselig overraskes den hjælpeløse mand på ubehageligste vis! CB kommer ind i rummet og stoppet TW, og siger til den stakkels mand, at det kun var skjult kamera.
 • En rummand bryder ud af den blå luft foran (Christiansborg?), og forsvinder igen kort efter.
 • En mand (CB) kommer ind i forretningen, det er ham fra skjult kamera, siger TW til sin kollega. Røveren kommer ind og vil have alle pengene. TW tror det er skjult kamera. Men det er det ikke.
 • Den fulde mand på værtshuset (JP), der hygger sig i selskab med sine tomme flasker på bordet.
 • JP leder efter noget i sine bukselommer. Det er hans nøgler. Han møder CB og spørger om han har set en nøgle. Nej, siger CB. JP siger det er en gammeldages blå nøgle, og CB spørger og peger på noget bag ved ham, om det er den der…
 • ALIEN ATTACK. But there was one man with NO NAME, NO PAST and NO FEAR – it was The Vendelbo.” (CB)
 • Frank! CB møder Frank på en kirkegård
 • Pladask! Sidste udgave af Pladask. CB er med i sengen. TW spørger hvad hans far hedder. CB har i mange år været tiltrukket af nogle ting, og så noget andet noget. Han taler blandet andet om at være skabstiltrukket, og hvad det går ud på.
 • TW og CB runder af, og TW undrer sig over hvor skoven er blevet af.

MEDVIRKENDE:

CARSTEN BANG

Den i dag 56-årige komiker debuterede som stand-up komiker i 1991, og blev sammen med Thomas i 1995 hyret af ZTV til at lave satire på den nystartede station. Siden successen med “Det’ jo løgn, har han arbejdet på en masse satireshows, inklusivt sine egne tv specials, og listen er for lang til at nævne dem alle. Det er også blevet til småroller i film og tv-serier gennem årene. Hans seneste dvd udgivelse var i 2017 med showet Alter Ego.

JAKOB PETTERSSON (1967-2021)

Jakob var forfatter og skuespiller, og medvirkede i Stand-up.dk i første sæson, episode 5 i 1997. Han har også udover denne tv-serie, været forfatter bag Ugen der Gak (1995), Nu forstår jeg ingenting (1995), Talegaver til børn (1998) og Gintberg Show Off (2000-2001) Han medvirkede i første sæson af Stand-up.dk (1997) i afsnit 5, hvor han også er sammen med Amin Jensen og Dorte Rømer. Sammen med Bang og Wivel opbyggede han dette sjove univers, som nu er foreviget på dvd. Jakob forlod desværre denne verden den 26. februar 2021, kun 54 år gammel (Thomas Wivels facebookside). Denne side er også en hyldest til ham! Thomas har faktisk også lige dedikeret sin seneste podcast (5/3/2021) i hans minde. Lyt med her.

THOMAS WIVEL

Siden hans debut på Din’s i 1991, var han med til at starte DM i Stand-up op, sammen med bl.a. Casper Christensen og Lars Hjortshøj i 1992. Komikerne på Din’s blev hurtigt “headhuntet” til FBI.dk af en ny manager, der ville have alle komikerne ud i Danmark og turnere og blive kendt, og fra 1995 og op til 2000 var der utrolig mange jobs for Thomas og hans kollegaer i både tv, radio og jobs rundt omkring i landet. Thomas har ikke været så interesseret i at skubbe den ene dvd-udgivelse ud efter den anden, men han har bestemt ikke ligget på den lade side, og har turneret Danmark tynd, både alene og sammen med gode kollegaer. Han har også medvirket i alle de velgørenhedsshows, der årligt fandt sted – lige op til 2017 – 25 års jubilæumsdagen for Talegaver for børn/Comedy Aids debut. Siden 2014 har han været yderst produktiv som forfatter, og har udgivet over 50 bøger, som han også bruger noget af til sine shows med Performance Poetry – sammen med Povl Erik Carstensen. I 2020 var det meningen, at han skulle ud på sin allerførste onemanshow-turne i Danmark, men pga. pandemien med Coronavirus, blev der sat en stopper for det, to shows inde i starten af året.

Jeg har fået lov til at lægge det her klip op fra den 2. november 2019 fra PLAY med Thomas, der taler om ZTV, som han var stolt over at have lavet tilbage i midt-90’erne. “Det’ Jo Løgn!” De havde en hørehæmmet receptionist. Det gav nogle sjove forvekslinger. Han taler om en sketch med Carsten Bang, hvor de skulle være iklædt bokseudstyr, hvor de skulle sidde og drikke kaffe og spise småkager med boksehandsker på. Mens de var i gang med det, så fik de at vide at ZTV produktionen blev lukket ned. Så det betød at de blev arbejdsløse.

Se mange flere klip fra serien her (mange af disse klip er ikke med på dvd’en):

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.