2018-10-26 Thomas Wivel, The Beach, Næstved

 

Hvor: The Beach, Nygade 10, Næstved (link).
Tid: kl. 20:00-22:00.
Audio/Video: Ja (78 min.)

The Beach er et herligt sted at komme og se Standup, næsten uanset hvor mange publikummer der er. På denne Black Friday, hvor jeg havde Martin Bo med, var Thomas (desværre) igen udkonkurreret af andre eventer i byen – men i det mindste var der et pænt fremmøde (tror vi var omkring 10-15 med det hele). Stefan & Niclas havde spurgt gennem mig, om der var plads til at de kunne komme og teste nyt materiale af som opvarmer til Thomas, og det var naturligvis i orden. Thomas blev dog ufrivilligt forsinket, da han skulle med tog fra Gentofte til Næstved, som desværre blev forsinket en smule pga- sporarbejde. Det er ulempen ved offentlig transport for tiden! Men Stefan & Niclas og vi andre ventede med tålmodighed på at showet kunne gå i gang.

Når komikere skal teste nyt materiale af, er det meget vigtigt, aldrig at have for høje forventninger, når det ikke er med betalt indgang. Så derfor er det for mig en stor ære, at være vidne til “øvelserne”. Stefan & Niclas er jo stadig “nye” i faget, og de startede faktisk ret hurtigt ud som en succes- de har ramt “noget” som er værd at bygge videre på, og det er altid fascinerende. Det er så den 7. gang jeg ser dem optræde sammen! (de har optrådt 1 gang hver for sig på Beach)

Thomas er jo med sine 27 år i branchen vant til at arbejde med nyt materiale hele tiden – og når han så skal holde komikken ved lige, så er det jo primært de samme steder han tager hen for at holde sig i form – hjernen er hans vigtigste redskab (duh!), og det er jo ikke så underligt, når man skal finde en måde at kunne holde sit job friskt på – ikke kun for sig selv, men også for publikum. Men som publikum må man finde sig i at høre på de samme jokes igen og igen, hvis man altså ser shows de samme steder hver uge, eller hver måned. Derfor er jeg glad for, at vi kun har én comedybar her i byen! Som dokumentarist – for mig – er det vigtigt at jeg i hvert fald får masser af optagelser af de samme jokes fortalt af de samme komikere på forskellige datoer og årstal, så derfor er det et must for mig, at høre det samme materiale gentagne gange. Men for en almindelig tilskuer kan det måske blive “kedeligt”. Man bestemmer jo helt selv, hvor meget man vil more sig i byen. Derfor går jeg sjældent i byen, for at det ikke skal blive til en vane at have det sjovt. Men når det skal være, må underholdningen helst gerne være Standup eller en god koncert! Det får man på Beach!

Som regel er der altid god stemning, når Thomas kigger forbi – jeg har indtil videre i snart 20 Standup shows med ham på Beach aldrig set nogle grimme ødelæggelser af en optræden, med mindre at det har været en eller anden sjov afbrydelse, hvor han taler med publikum. Denne aften virkede Thomas helt tændt og var også meget entusiastisk når han fortalte sine anekdoter, og bliver også i rigtig godt humør, når en samtale med en tilskuer går skævt. Det kommer der rigtig meget sjovt ud af.

Stefan & Niclas henvender sig også gerne til publikum, og det bliver somme tider også sjovt, selvom det kan gå galt mht. misforståelser, osv. Herunder er der lige en lille gennemgang af de vigtigste ting, der blev snakket om undervejs i komikernes sæt!

Stefan & Niclas

Den nye dynamiske comedy-duo nåede helt frem til semifinalen, sammen med bl.a. Simon Væver forrige måned (22. september) i DM i Standup 2018. Det er ikke for sjovt, at jeg kalder dem for “Standups svar på Kellerdirk!” De er i fuld gang med at finde sig selv, og har lavet en masse sjove sketches og bits på deres Facebookside, og det er da bestemt et kig værd – men endnu bedre er det når man kan opleve dem i virkeligheden foran et publikum i højt humør. Det er så første gang, at de optræder på Thomas Wivels aften, og jeg er glad for at han gav dem en åbning! I dagens anledning, så have begge drenge klædt sig i hvide bluser, da det somme tider har været et problem med at fange dem, der har alt for sort/mørkt tøj på i scenelyset. Scenelyset er meget “levende” eller også er det bare kameraet der åbenbart selv justerer ind, selvom der ikke er autofokus på! Men Stefan & Niclas spurgte mig, om Thomas mon tog nogen med sig hver gang han kom til Næstved. Og nej, ikke altid, men 2017 0g 2018, har der da været en del med til hans aftner. Så derfor var det fedt, at han gav dem lov. Jeg havde sagt, at de optrådte ca. 15 minutter, med noget nyt materiale der skulle testes af. Inden da, havde han slet ikke set dem før, da jeg i første omgang ikke behøvede at sende et klip med dem. Niclas er den højeste af de to, og han har somme tider et problem med at kunne holde sig indenfor rammerne når jeg har optaget dem et par gange før med mit Zoom kamera – men det gør ikke noget, for så kan man jo altid optage næste show senere. Denne gang har jeg været lidt heldig med vinklen, men kameraet står desværre altid et udsat sted, da folk går på scenen lige ved siden af det, så det sker, at de bumper ind i det. Lige som Niclas prøver at fortælle at de tester nyt materiale, standser han op og bemærker at Svend går – og han siger det på en sjov (bebrejdende) måde (Svend har desværre ikke altid tid til at sidde og hygge og se et helt show uden forstyrrelser), men det er en af de ting som Niclas bruger – han bemærker når der sker noget blandt publikum. Da de ikke regner med at få mange grin og bifald for det nye materiale, så beder han publikum om at få det overstået med det samme (semi-stort bifald). Niclas præsentere deres sæt med at ville tale om at de synes at der er kommet en tendens i kunstneriske brancher som fx sangere, skuespillere og comedy til at kunstnere bliver berømte meget hurtigt, selvom de ikke kan noget som helst. Niclas bliver mere og mere irriteret over det de dumme kunstnere gør, så Stefan lægger lige en dæmper på ham. Niclas spørger i sjov, hvor mange blandt publikum der kendte dem inden i dag – ikke inklusivt personalet (jeg rakte hånden op, og en anden klappede ganske langsomt). Helt imponerende! Det griner alle af. Magnus Nielsen (debuterede som komiker ved seneste open mike), der sidder lige ved siden af mit kamera, har heldigvis et godt grin, så det bliver brugt flittigt. Den næste bit er baseret på de talentløse musikeres beats, hvor de to skal lave jokes på Beats (det fungerer ikke rigtigt). Næste bit handler om en af dem som de synes værst om – “Bro” (ham kender jeg ikke), der er kendt for sangen “Sydpå”. De taler lidt om hvad de synes hans næste sang skal hedde. Deres bit om at de synes det er åndssvagt at kunstnere står på scenen og siger deres egne navne undervejs i showet, er sjov. Stefan fortæller en kort historie som en sanger ville synge den, hvor han skal skifte hans nye kusine, men bliver bremset og bedt om at fortælle en ny (og bedre). (den var dog lidt sjov). Stefan fortæller at de under deres sidste eksamens-periode, hørte de den sang der, “Sydpå”.  Stefan fortæller historien om kusinen videre, men det blev lidt akavet. Stefan har bemærket, at der slet ingen respons er på det de siger, og siger “øj, det er godt at det er gratis det her!” (Svend og de andre griner). De begynder at analysere Bro’s sang, og publikum liver lidt op med at grine over deres kommentarer. Jeg synes deres analyse af hvor dårlig sangen er, er meget sjov, så jeg tror nok at med et publikum, der bedre kan relatere til sangeren, osv, så vil der sikkert sidde et par fans derude og komme med buhråb over deres grundige dekonstruktion af Bro. Den store finale er omkvædet, der også lige skal have en kærlig omgang tæsk! Niclas slutter sættet af med at sige, at han er i meget tvivl om vi har nydt deres optræden. Jeg kunne se Thomas ved baren grine flere gange undervejs, så helt skidt har det heller ikke været. Det er bare ikke sjovt, når der ikke er så mange i publikum til at kunne relatere til et emne. Undtaget Thomas. Jeg håber dog, at drengene udvikler nummeret lidt, og prøver det af for at større publikum – og gerne et yngre publikum. Midt under Thomas’ optræden måtte de afsted, fordi de skulle hjemad. Bifaldet for dem, var dog pænt, synes jeg!

Facebook

Thomas Wivel

Thomas starter med at tage mikrofonen og byder velkommen til den lille skare af publikum, der har valgt at støtte op om hans besøg. Tommy, der ellers er fast inventar ved hans show, er desværre ikke tilstede, så han gik glip af knapt 1½ times interessant nyt materiale fra både Dr. Wivel himself, men også de to unge nye talenter, Stefan & Niclas. Thomas bemærker ballonerne der er hængt op i forbindelse med det der skal ske dagen efter – Knæk Cancer med Impro Comedy. Han taler om, at selv at have været en del af Knæk Cancer på Tv2 når der blev samlet ind til kræftens bekæmpelse. (Han er det ikke længere). Han spøger lidt og fortæller at det altid er en fornøjelse at være her, og han har snart optrådt på Beach i 20 år (nok mere ca. 10 ifølge ham selv!). Beach er en af hans foretrukne steder at være. I aften har han den fornøjelse at kunne præsentere de unge talenter, og det er vigtigt at kunne følge dem, “da det er dem som tegner fremtiden”, siger han. Dermed præsenterer han dem, og byder dem på scenen.
Da drengene er gået af scenen, kommer Thomas på, og siger at Bro han skal være glad for sådan en forelæsning og nærlæsning af hans tekster. Meget forfriskende, siger Thomas og roser dem. Thomas fortæller sjovt nok, at han har siddet ved siden af Bro til et interview af Jess Dorph i Go’aften Danmark. Han gengiver interviewet med Bro på en rigtig sjov måde. Han fortæller lidt om alle de andre unge talenter der har forsøgt sig, og en af hans favoritter er rent faktisk Martin Frederiksen, der har optrådt ved hans show flest gange af alle de komikere jeg har dokumenteret siden 2016. Thomas fortæller en ting, som er meget sand, med at nogle komikere faktisk er sjovere af scenen end på, og Martin kom med et eksempel på det, da han stod med Thomas på Næstved banegård og ventede på deres tog. Den historie har han fortalt mange gange mens Martin også har hørt på det. Han fortæller at han et par måneder senere prøvede at gå frem og tilbage på perronen, og det var noget af en tur. Meget underholdende fortalt. Han snakker derefter om de nye talenter, nogle der klarer sig, andre der ikke gør, osv. Førstegangsoptrædende er altid spændende, siger han. Han taler så lidt om dengang han startede op. Debutanterne dengang anede ikke hvad de skulle gøre eller sige. Han nævner Jan Eberhardt, der lavede overskrifter på sit materiale. En anden hed Flemming Collins, der desværre ikke optrådte så lang tid (et par år). Han var halvt dansker og halvt amerikaner. (Flemming fik andenpladsen foran Jan Gintberg ved det første DM i Standup i 1992), og havde en sjov ting med at medbringe sin egen mikrofon til sit show. Midt under hans historie snakker Martin højt til en anden, og Thomas griner. Han fortsætter med at fortælle om et spot han fik på det, der hed “Prins Henrik” i Mikkel Bryggersgade i København af værten Flemming Collins. Publikum synes helt klart om den bit om Collins, sikkert pga. den entusiastiske og sjove måde Thomas fortæller den på. Håber at høre den igen en anden dag! Thomas taler lidt om at Svend har lidt af en talentfabrik her i Næstved. Mange af de talenter der har været her, er senere blevet store navne. Det er jo imponerende. Han taler lidt om, at mange af hans kollegaer kun vil optræde når der er store sale. Den slags interesserer ikke Thomas. Det eneste han forlanger, er at folk har en puls. Han taler om et job han havde på Kanal Bodega på Christianshavn. Han taler også om at blive forvekslet ude på gaden med alle mulige. Han snakker også om en interessant samtale med en pissestiv grønlænder på Christianshavn. Derefter fortæller han om det program han lige har medvirket i på DR – “Sidste Omgang i Whiskybæltet”, om Erik Brandt, der prøver at stoppe sit alkoholmisbrug, og vi hører også om Oliver Bjerrehus, Bosse fra Shubidua, Bibi og Steen. (Begge afsnit kan stadig ses her). Thomas fortæller lidt om hvad der foregik bag optagelserne med Erik Brandt, og det meste kan ses i dokumentaren. I stand-up-miljøet i dag serveres der kaffe og frugt backstage, og der er næsten ingen alkoholikere. Thomas har før sagt, at det bedste er også at være skarp i hovedet, og det dur bare ikke med alkohol i blodet. Thomas genfortæller den fede historie om Casper Christensen, Lars Hjortshøj i Århus i 1994 på Vestergade 58. På det tidspunkt var Casper sammen med Lotte Larzen (1991-1994), som han lavede mange jokes om. I slutningen af året var han begyndt at date Anette Toftgård. (midt under denne historie, kommer lidt af en gæst indenfor, som vil blive stor årsag til en rigtig sjov afslutning på aftenen. Havde han ikke kommet ind og begyndt at tale til Thomas, havde der nok været en times materiale mere i vente. Men 1½ time er også perfekt!) Personen er meget svær at forstå, fordi han snakker meget hurtigt og utydelig, så Thomas må kæmpe lidt med at forstå hvad han egentlig siger. Alle griner lidt pinligt af optrinnet! Men det er alt sammen i godt humør! En kvinde der sidder ved bordet lige ved siden af scenen, bliver draget ind i samtalen, da hun “oversætter” hvad manden siger. Han kom direkte fra biografen, og havde set Journal 64. Den havde Thomas også set. Han fortsætter dog sin Århushistorie fra før. Lars og Thomas befinder sig på taget på Hotel Royal over deres fælles hotelværelse. Gæsten fra før fortæller at han har mødt Casper i Parken. Da Thomas fortæller at han har mødt Amalie fra “Paradise”, springer gæsten op fra stolen og siger at han også har mødt hende. Thomas bider mærke i hans positive indstilling og kalder ham for “en lykkepille med halstørklæde”! Thomas hiver lige sin joke frem, om at man ikke på sige N-ordet mere. (den er i en ny version!). Thomas taler også om Beach og ham gæsten rejser sig op og viser hvor sandet lå i gamle dage! Han taler også om den gamle dame med paraplyhat på hovedet, der gik sin vej, med en sur bemærkning “Du er ikke sjov!”.  Gæsten kommer ind på, at han har været med i et program på Kanal 4, som Thomas skal gætte hvad hedder. Det starter med “K”. Thomas må opgive. Svaret er “Tosset med Kærlighed”. Haha, genialt!

Alt i alt en supergod aften med intim stemning – bare lidt træls at Stefan & Niclas ikke kunne blive og se det hele. Jeg håber dog at se dem alle tre (eller flere) på scenen igen snart!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.