2018-09-02 Bogreception for “Jeg har din ryg”, Bartof Station, Frederiksberg

Martin venter på at jeg bliver færdig med at tage et billede af ham, så vi kan gå ned i kælderen.

Hvor: Bartof Station, Solbjergvej 3, Frederiksberg (link).
Tid: kl. 16:00-18:00.
Audio/Video: Nej/Ja (Video: 31min)

Dette var dog ikke en reception for den kommende bog, som er skrevet på skiltet her, men pyt. Folk væltede jo ind ad døren alligevel!
Det var lige her, at der var plads til Thomas og Povl, da de skulle optræde omgivet af tilskuerne.

Jeg og Martin tog afsted til Valby, hvor vi tog en bus til Frederiksbergcenteret, og gik ind og kiggede lidt rundt ved Elgiganten, inden Bartof åbnede døren kl. 16. Dette er så min – vist nok – den 5. bogreception jeg har været med til siden 2016. Thomas spytter ligefrem bøgerne ud for tiden, og det er jo herligt, at være så produktiv! Det har så givet mig muligheden for at opleve nogle steder, som jeg normalt aldrig ville komme på, hvis ikke der havde være stand-up comedy, eller lignende med komikere jeg elsker at opleve. Så dette er mit første besøg på Bartof Station, som jeg har læst en del om de sidste par år (komikere som har optrådt der, inkl. Thomas & Povl, osv)

Bartof Station. Den tidligere gummifabrik fra 1941 fik nyt liv d. 5. juli, 2013 (Kilde). Det er vel primært et spillested, med jazz, moderne og traditionelt musik, som ligger lige overfor Frederiksbergcenteret. Stedet, der også kan bruges til andre ting, fx. gallerier, udstillinger af kunst, foto, og salg af vinylplader, kan man meget hurtig overse, da der ikke ligefrem er et voldsomt stort skilt med navnet. Men man er næsten ikke i tvivl om, hvor man er henne, når man først går ned af trappen, hvor væggene er plastret til med plakater fra minder om alle de kunstnere, der har besøgt stedet over årene. Desværre koncentrerede jeg mig ikke om, at tage nogle bedre fotos af de minder, der stod rundt omkring i baren/cafeen. Selve koncertsalen – fik jeg at vide fra bartenderinden – måtte ikke benyttes til Thomas’ optræden sammen med Povl, så receptionen måtte afholdes i cafeen. Men Bartof Station har et familiemedlem ikke langt derfra, hvor der primært holdes Open Mike aftner, og andre stand-up shows, samt musik. Bartofcafeen på Nordre Fasanvej 46, som er en pub/comedyklub, har også en lækker menu, som man kan nyde sammen med en lækker øl, mens man nyder underholdningen på scenen. Du kan naturligvis gøre det samme begge steder.

Thomas har tidligere hold bogreceptioner her, og optrådt med Povl i forbindelse med receptionerne siden 2015. Det var bl.a her, at han i samarbejde med Jan Monrads enke, Marianne, en reception for den bog, som Thomas skrev færdig, som han havde samarbejdet med Jan på. Det var d. 15. marts, 2016, hvor Martin også deltog.(Kilde)

Normalt er der ikke det store fremmøde ved bogreceptionerne, men på et sted, hvor rummet er smalt og aflangt, så skulle der selvfølgelig dukke en hob af Thomas’ fans op. Meget imponerende, men også lidt af en udfordring for mig, fordi jeg bliver temmelig sky i store folkemængder – så jeg prøvede at tage billederne af dem, jeg kender, som jeg plejer, og så bare en oversigt over stemningen i rummet. Normalt er jeg heldigt at få et enkelt fedt skud af en flok mennesker – og det var jeg sådan set også her. Jeg stod dog et lidt uheldigt sted, da Povl og Thomas skulle i gang med at optræde med digte fra hans seneste samling/udgivelse. Men heldigvis var optagelsen dog brugbar. Jeg skal bare kunne dokumentere et par minutter fra hver optrædender.

“Jeg har din ryg”

Forlaget skriver: Forfatteren skriver (Kilde):

Her er erindringsglimt, poesi og essays. Fælles for enkeltdelene er at søge ind til en forståelse af mit turbulente ophav, min omverden og den kaotisk overvældende kultur, vi ufrivilligt er smidt ind i. Men hvis vi prøver at gå den efter, hvis vi formår at se ind bag omstændighederne, så kan vi komme overens med verden og i sidste instans måske endog forandre den. Jeg er på opdagelse i egne korridorer og mørkelagte afkroge for at forstå, hvad der har formet mig, hvad der har defineret mine grænser og mangel på samme. Jeg er arkæolog i den undergrund, der er familie og fortrængninger. Og ikke mindst har jeg fundet ud, hvad der gør mig lykkelig. Ja, euforisk. For det er jeg ikke så sjældent. Og først i den tilstand kan jeg skrive. Således er denne bog opstået.

Uddrag af bogen 
Jeg taler i et radiointerview om dengang, jeg drak alkohol. Intervieweren nedtoner og mener, at måske holdt jeg op med at drikke for ikke at blive alkoholiker. Jeg var snublende tæt på at give ham ret i den vinkel. Den er bekvem. Varmer. Signalerer kontrol. Agtpågivenhed. Men jeg må insistere på at kalde mig alkoholiker. Alkoholiker, det smager af indvolde og venstresvingsulykker. Det er som at knalde hovedet ned på kørebanen. Du er på cykel, og bilen rammer fra siden. Sammenstød tyrer kraniet. Ned.

Thomas kunne melde ud, at “Jeg har din ryg” at den var totalt udsolgt, og at måske får lavet et nyt oplag.

“Der er et kor af engle i din føntørrer”

Om hans nye bog med digte i, fortæller Thomas i beskrivelsen af bogen på Mellemgaards side (køb bogen her):

Digte kan i deres komprimerethed netop rumme den indeklemte, indesluttede sorg, det er at forlade et forhold, et ægteskab. Efter mit opbrud kunne jeg kun skrive korte tekster. Jeg havde ikke overskud til mere. Men jeg fandt mening i og en skønhed i det intense udtryk.  Og samtidig i processen bevægede jeg mig ind i ny kærlighed. Så digtene her indfanger den dobbelthed. De er opstået i spændingsfeltet imellem det nedslåede og det håbefulde. Så humor og et lyst syn på sagerne gennemstrømmer samtidig linjerne. Jeg holder af lyden af en føntørrer nær mig. Det er for mig at høre ikke larm. Den fortæller mig, at der er en kvinde i nærheden. Hende jeg elsker. Og så kan jeg bare sige: Der er et kor af engle i din føntørrer.

Uddrag af bogen

Jeg sad på Café Dan Turèll
med en svag indbildning
om at være ham
og så op til dit arbejde.
Jeg drak kaffe, du var på job.
Sådan var det jo.
Du stod med andres børn
i vinduerne
og førte deres hånd,
det rituelle farvel ned
til flygtige forældre.
Måske vidste du godt,
at jeg også så dig
på vej væk.

 

BILLEDGALLERI:

Thomas havde en ordentlig stak bøger med af et udvalg af sine udgivelser. De blev næsten solgt allesammen!
Thomas skriver på forhånd sine autografer ind, mens Martin underholder ham…
Den søde bartenderinde skænkede op i champagneglassene…
Povl, der lige var kommet fra et andet job, måtte lige puste lidt ud, inden det gik løs med takketalen og underholdningen.
Der var sørme også besøg af en kameramand fra DR. Han skulle optage noget, til et kommende program om misbrug, hvor Thomas medvirker, som kommer til oktober (vist nok). Han kom tættere på, end jeg gjorde, da de optrådte. Thomas taler her med Peter Nør og John Duurloo (yderst th.)
Så var der næsten ved at blive fyldt op – ude til højre ses Thomas’ lillebror, Klaus, der er redaktionschef på Weekendavisen.
Dagens bedste skud – synes jeg selv. Her er der godt proppet, og kort tid før at Thomas byder velkommen og præsenterer Povl, før de optræder.
Svend, der ejer The Beach i Næstved, dukkede sørme også op, og det var en dejlig ting, for vi fik en gratis køretur med hjem. Dejligt at have chauffør på!
Der bliver filmet, mens Thomas præsentere lidt baggrundshistorie for de seneste bøger han har skrevet.
Thomas og Povl i fuld sving med performance poetry…
Der takkes til hinanden for en succesfuld optræden. Publikum klappede og jublede til sidst…

Jeg havde lavet en plakat til eventen, før jeg lige havde hørt, at der også var en lille reception for hans seneste digtesamling.

LINKS:

bartofstation.dk
https://www.facebook.com/bartofstation/
bartofcafe.dk
https://www.facebook.com/standuppaabartof/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.