Tillykke med de 50 år, Thomas!

Kære Thomas.

Hjertelig tillykke med de 50 år!

 

1967

Dit fødselsår i de turbulente 1960’ere, kommer ikke som nogen stor overraskelse (måske for nogen), fordi der opstod mange vigtige kulturelle begivenheder, specielt indenfor musikkens verden. Det er specielt det, som jeg håber på at kunne fange herunder, som en hyldest til dig på din runde fødselsdag. Det er næsten umuligt at skulle skrive en hyldest til dig, uden at nævne alle de ting, som du selv har udforsket og fortalt om, men jeg vil gøre et forsøg ud fra det kendskab jeg har til dig i vore korte venskab (fra marts 2016 og frem)

Dette var året, hvor The Doors, sendte deres debutalbum (The Doors) på gaden. Jimi Hendrix Experience udgav også deres debutalbum med titlen ‘Are You Experienced.’ Pink Floyd udgav også deres første album, The Piper, og endelig var det året, at The Beatles udgav deres berømte album, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band og deres Magical Mystery Tour.

Indefor filmens verden, åbnede Charlie Chaplins sidste film, A Countess from Hong Kong, og A Fistful of Dollars med Clint Eastwood havde premiere i USA.

På denne dato – d. 25. september – i Gentofte, kom du sikkert til verden til tonerne fra Beatles sang “The Fool On The Hill”, der ikke var andet end en demosang, som Paul McCartney og John Lennon havde skrevet d. 6. september. De arbejdede i Abbey Road på den. Det skulle tage dem 3 optagelser for at få den perfekte lyd – det skulle derimod kun tage dine forældre en prøve at skabe dig blot 9 måneder før. Sangen handler om en mand, der betragtes som en nar/fjols af andre, men hvis dumme opførsel faktisk er en indikation af visdom. Sangen er dog ikke ment som en hentydning til dig, men du er en mand, der har lært af dine dumheder, som du selv har skrevet eller talt om på de mange måder du har valgt at udtrykke dig på – igennem humor, visdom, omtanke i flere bøger og interviews, og så alligevel stadig lidt rebelsk – du har stadig “noget i kælderen” du vil af med, selvom du har skrevet mere end 30 bøger, medvirket til utallige tv produktioner som forfatter og idemand, og ikke mindst i dine standup shows, som du stadig turnerer rundt med efter 26 år. Ja, halvdelen af dit liv har du brugt i humorens krampagtige kram, de lange arme, der trækker dig ind mod ethvert spotlys, så du kan komme ud med din overflod af ord blandet sammen i en sætning, der skal prøves af. Og det har du gjort uden beskyttelse, som alle dine andre kollegaer, der også har måttet gennemgå utallige rædsomme timer på en aften, hvor det bare var en forkert dag på det rigtige sted, eller den bedste dag på det forkerte sted!

Der er ret mange kendisser, man ville ønske man havde mødt i virkeligheden, før de døde. Thomas, du er i høj grad i live og en kendis. Og jeg er stolt af at du kalder mig ven. Vi er alle venner!

Jeg mødte dig personligt første gang tilbage i marts, 2016 på The Beach i Næstved, hvor jeg havde hørt, at du altid kom ned og optrådte fast en gang om måneden. Min plan om at dokumentere dine besøg i Næstved, kom ud af det første show jeg så denne dag. Jeg husker vist, at jeg spurgte om det var ok, at jeg tog billeder af dig, og det synes du heldigvis det var. Det udviklede sig hastigt, da du skulle lave dit 10 timer lange standup-optræden, som jeg desværre missede pga. sygdom – men det næste projekt jeg fik lov til at filme, var dit “tomands-band”, dig, og Povl Erik Carstensen, som opførte poetry slam/performance poetry/livelyrik, osv på en for mig ret interessant måde. En form for lyrisk standup komedie (om man vil), hvor man selv kan prøve sig at danne sig en mening ud af det der siges i sin helhed. Det udviklede sig jo hastigt, til et tremands-orkester – bandet “Stormrådet” som voksede ind i det nye år – 2017, og med en demo-cd så står i på tærsklen til at erobre verden med jeres lille projekt.

Dine “oneman-shows”, jeg har set og dokumenteret, vil forhåbentlig en dag blive historisk vigtige, den dag du ikke længere går rund iblandt os. Så vent lige lidt med at blive alt for eftertragtet, bliv her lidt endnu og hjælp med at træne folks lattermuskler, Dr. Wivel!

Da jeg – ikke overraskende – er stor fan af Stand-up comedy – så er jeg naturligvis også stor fan af de danske standup komikere, der er i stand til at videreføre denne orale kunstart på en intelligent måde – hvor man vælger hvor meget man vil krænge sjælen ud på sig selv, i håbet om at række dybt ind i publikums hjerter. Du leverer et show, der ikke altid handler om at grine af alt hvad du siger, men også om at lære dit publikum at kende, så de har lyst til at se mere af dig – til dig, skulle der stå! Den interesse fik mig til at overveje hvor omfattende mit “Wivel-projekt” skulle være, og indtil videre, så har det jo primært fungeret sådan at jeg bare filmer og lydoptager alt det jeg kan nå, og resten kommer forhåbentlig af sig selv, når det virkelige hårde arbejde skal udføres med at sætte det sammen til noget kreativt til den store skærm, som man kan holde ud at se på!

Frederiksberg – et strejf af Paris

Frederiksbergs oprindelige navn var Tulehøj. Man mener at der kan have boet en thul der – det er oldtidens navn på en præst eller magiker, kendt fra indskriften på Snoldelevstenen. Dette minder mig faktisk om de titler du er blevet givet for sjov – enten Dr. Wivel, Pastor Wivel eller noget der fobinder dig med dit aktuelle stykke arbejde. Du prøver dit bedste, at skabe magi med dine ord, og jeg er nok ikke den eneste der mener, at det du skriver, er magisk – ordekvilibristisk, mystisk (indforstået) og fængende – af for mig uvisse grunde. Men det må være nok for mig – at det fænger. At det inspirerer mig til at skrive selv. Digte, sange (tekster), historier, osv. Så mange tak for det.

Thomas, du har i et interview udtalt dig om Frederiksberg, som du mener er det nærmeste København kommer til at minde om Paris -et sus af lys, stil og det åbne udsyn. Og jeg kan kun give dig ret. Det var fedt, at opleve, at så kort afstand fra Københavns hovedbanegård, ligger en af de smukkeste og længste gader i København, og jeg havde egentlig ikke sat mig ind i hvilken betydning den gade i virkeligheden havde for dansk humor, komedie – den historie der er gemt i minderne på billeder, på film og dokumentarer om de gode gamle skuespillere, der ofrede deres tid og liv på at gøre andre glade! Men det er her, at du har rodfæstet dig!

Men jeg fik øjnene op for Frederiksberg, som jeg dog har besøgt flere gange, nærmere bestemt Zoologisk Have (over flere år), og Nordisk Film (2016). Men Frederiksberg Allé giver i første øjekast ikke et indtryk af den historie, der har udspillet sig der, med alle dens cafeer og teatre, som fx. Betty Nansen Teatret, ABC-Teatret og Aveny-T. Af cafeer/restaurant, oplevede jeg Promenaden i december 2016 for første gang. Et hyggeligt lille sted, med underholdning i kælderen. Der fandt jeg ud af, at der hver tirsdag op til 2015, havde været Open Mike med Sebastian Dorset som fast vært. Dorset var rent faktisk en af de to første standuppere jeg har set live i Næstved (mener det var i 2006), så der er en slags rød tråd i de ting, man render rundt og laver, uanset om man er bevidst om det eller ej. Det er disse røde tråde, jeg forsøger at binde sammen med det lille projekt her, som gør det sjovt at grave efter historisk guldklumper fra standuppens spæde ungdom og frem til i dag. Alt det, man er inspireret af, og forsøger at nedfælde til evig tid – inden det er for sent.

I øvrigt anede jeg ikke, at Promenaden er hjemsted for sin egen “Walk of Fame” (Ærespromenade), hvor danske skuespillere får deres egen granitflise – og jeg vil helt gerne se dig få en plads der, en skønne dag i selskab med Niels Olsen, Thomas Eje, Sidse Babett Knudsen, Iben Hjejle, Mads Mikkelsen, Peter Mygind, Bodil Udsen, Anders W. Berthelsen, Nikolaj Lie Kaas, Ghita Nørby, Birthe Neumann, Pilou Asbæk og Ulf Pilgaard – selvom du ikke er “skuespiller” i den forstand, men rollen som den altid kreative Thomas Wivel er der ingen der kan overgå, selv på deres bedste dage!

I Danmark var en af de første “stand-up komikere”, vores allesammens Dirch Passer. Dirch optrådte på Aveny og Betty Nansen før han i 1950 kom over til Lommer i 1950 på ABC-Teatret, hvor han to år senere fik et gennembrud i crazykomedien “Slap Af”, en moderne udgave af Den mandlige husassistent. På ABC blev han hurtigt ven med Kjeld Petersen i 1955, og de lavede Kellerdirk, som blev en stormende succes hos publikum. Desværre brændte Kjeld sit lys i begge ender, der døde i 1962 . Efter at have været nede i kulkælderen i 5 år efter, overvandt Dirch sin skræk og modvilje for at ville stå på en revyscene igen i 1967 og være morsom for et publikum igen. Så 1967 var et betydningsfuldt år for dansk komik!

ABC-Teatret. Foto: www.danskfilmogteater.dk

Stig Lommers ABC-teater, der lå på hjørnet af Dr. Priemes Vej og Frederiksberg Alle, eksisterer desværre ikke længere (lukkede i 1997, og bygningen revet ned året efter og erstattet med et boligkompleks med et fitness.dk-center opkaldt efter teatret – det er så der, man kan få trænet sine lattermuskler, hvis de er blevet for slappe?).

Efter revyerne gik alle skuespillerne altid på “Psykopaten” (natværtshuset Alléenberg), der befinder sig midt i Frederiksbergs hjerte – stedet hvor byen blev grundlagt og opkaldt efter Frederik IV, og slukkede tørsten ganske gevaldigt!

Dirch & de andre komikere/skuespillere, var herhjemme en stor inspiration for nutidens komikere – den næste generation, og i 1991, da Restaurant Din’s åbnede døren for “Stand-up”, varede det ikke længe før du, Thomas, stod på scenen og trykkede den af og fejlede grumt, som du selv skriver i din bog. Men i stedet for at give op, sugede du al viden til dig med hjælp fra kollegaer, og meget mere, og det har så gjort, at du har brugt halvdelen af dit liv i komikkens tegn, men også formået at bevæge dig ud i det mere seriøse, den dybe personlige selvransagelse efter dit 20 år lange forhold til alkohol – som du slap dit greb i, en måned efter din 46 års fødselsdag, mere præcist, den 27. oktober, 2013. Godt gået, Champ!

Når man ser tilbage på dit liv – lidt som i “her er dit liv” med Gregers Dirckinck-Holmfeld, er der mange sjove episoder, der kunne have været rigtig godt materiale til en evt. hyldest-dokumentarfilm om dig og din karriere, som jeg i fremtiden stadig ønsker dig en rigtig god fornøjelse med!

Thomas, jeg vil hermed sige, at det er en stor fornøjelse at have lov til at dokumentere dig, de steder hvor jeg nu er henne, når du også er der alligevel – og dejligt at du så loyalt holder fast i Næstved som dit “øvelokale”. Det er en stor ære, at du giver mig lov til at filme og fotografere din optræden, og det er altid en stor udfordring, at jeg skal passe på med ikke at ødelægge mine optagelser med mine grinerier, men når jeg så kommer hjem, kan jeg så genhøre eller gense det hele og grine så højt jeg vil!

For at afslutte Frederiksberg delen her (for jeg kunne sagtens skrive meget mere), så vil jeg bare – igen – ønske dig en rigtig god dag og fest (hvis du holder sådan en), og jeg håber vi ses næste gang du runder Næstved (i oktober?)

Her er lidt sjovt jeg har fundet, som er sket på din fødseldato og året:

ÅRETS BEGIVENHEDER 1967:

 • 01. januar – The Doors udgiver albummet The Doors. Albummet indeholder deres seneste hit, ‘Light My Fire‘.
 • 03. januar – Jack Ruby, manden der skød den “angivelige” præsidentmorder, Lee Harvey Oswald, døde på et hospital i Dallas.
 • 05. januar – Charlie Chaplin lancerer sin sidste film, en grevinde fra Hong Kong, i Storbritannien.
 • 14. januar – Human Be-In finder sted i Golden Gate Park, San Francisco; arrangementet sætter scenen for kærlighedens sommer.
 • 18. januar – Albert DeSalvo, den berygtede “Boston Strangler”, anklages for talrige forbrydelser og idømt livsvarigt fængsel.
 • 18. januarA Fistful of Dollars, den første vigtige ‘spaghetti western’ film med Clint Eastwood i hovedrollen, udgives i USA.
 • 27. januar – De tre Apollo-astronauter Virgil Grissom, Ed White og Roger Chaffee, dør under en øvelse, da deres kapsel brød ud i brand og dræbte dem alle.
 • 18. februar – New Orleans’ Distriktsadvokat , Jim Garrison, hævder, at han kan opklare snigmordet på Kennedy, og at sammensværgelsen blev planlagt i New Orleans.
 • 12. marts – Velvet Undergrounds første album, The Velvet Underground & Nico, udgives i USA. Det var oprindeligt en kommerciel fiasko, men modtog udbredt kritisk og kommerciel anerkendelse i de senere år.
 • 15. april – Store demonstrationer mod Vietnamkrigen i New York City og San Francisco. Hundredetusinder mødte op, herunder Dr. Martin Luther King Jr., Harry Belafonte, James Bevel og Dr. Benjamin Spock , der marcherede og talte ved arrangementet. En samtidig march i San Francisco blev ledt af Coretta Scott King.
 • 16. april – Omkring 12,000 fans mødte op til en The Rolling Stones koncert i Zürich, hvor der pludselig opstod kaos og tumulter efter en person havde forsøgt at klatre op på scenen, men faldt ned og fik kraniebrud. Pludselig satte hundreder af fans sig for at smadre stole og møbler, osv. Omkring 250 politimænd og 150 sikkerhedsvagter havde travlt. 15 fans blev arresteret og kun 10 blev såret.
 • 12. maj – The Jimi Hendrix Experience udgiver deres debutalbum, Are You Experienced.
 • 01. juni – The Beatles udgiver albummet Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Det bliver nummer 1 igennem hele “Summer of Love” i 1967.
 • 10. juni – Margrethe, den danske tronearving, gifter sig med den franske greve, Henri de Laborde de Monpezat.
 • 14. juni – København fejrer 800-års jubilæum
 • 20. juni – Muhammad Ali blev dømt i retten som militærnægter, og blev frataget sin verdensmestertitel i sværvægt.
 • 05. august – Pink Floyd udgiver deres debutalbum The Piper på Gates of Dawn i Storbritannien.
 • 23. august – Kampklædt politi kommer i aktion mod de 2000 deltagere i Vietnam-demonstrationen foran den amerikanske ambassade i København.
 • 27. august – Beatles manager, Brian Epstein bliver fundet død i hans aflåste soveværelse.
 • 17. september – Jim Morrison og The Doors udfordrer censorerne på CBS i Ed Sullivan-showet, da bandet bliver bedt om ikke at synge “higher” fra deres hitsang “Light My Fire”, men gør det alligevel.
 • 25. september – The Doors udgiver Strange Days.
 • 09. november – Apollo-programmet: NASA lancerer den første Saturn V-raket, der succesfuldt transporterer det ubemandede Apollo 4-test rumfartøj fra Cape Kennedy i kredsløb om jorden.
 • 27. november – The Beatles udgiver Magical Mystery Tour i USA som et komplet album. Sangene tilføjet til de originale seks sange på det dobbelte EP omfatter ‘All You Need Is Love’, ‘Penny Lane’, ‘Strawberry Fields Forever’, ‘Baby, You’re a Rich Man’ og “‘Hello, Goodbye’. Udgivelsen som dobbelt EP sker først i december måned.
 • 01. december – The Jimi Hendrix Experience udgiver Axis: Bold as Love.
 • 08. december – Det eneste psykedeliske rockalbum fra The Rolling Stones, Their Satanic Majesties Request, udgives i England og USA.
 • 31. december – Motorcykelstuntmanden Evel Knievel forsøger at hoppe 141 meter over Caesars Palace Fountains på Las Vegas Strip. Knievel styrter ved landing, og ulykken fanges på film.

DENNE DAG – 25. SEPTEMBER (1967-2017):

1967 – Beatles indspiller “The Fool On The Hill” ved EMI Studios, Abbey Road, London.
1967 – Pink Floyd spiller live ved BBC
1967 – The Doors udgiver deres titelsang “Strange Days”, på deres andet studio album af samme navn, som udgives måneden efter.
1968 – Det tjekkoslovakiske fodboldlandshold vinder i Idrætsparken 3-0 over Danmark. Alligevel jublede danskerne, der havde stor sympati for Tjekkoslovakiet, der en måned tidligere var blevet invaderet af Sovjetunionen.
1997 – De to rockergrupper Hells Angels og Bandidos indgår for åben tv-skærm en fredsaftale efter 1½ års rockerkrig i Danmark. Rockerkrigen havde til da kostet 5 dødsofre og 40 sårede.

FØDT:

1644 – Ole Rømer, dansk astronom og matematiker (død 1710).
1764 – Fletcher Christian, engelsk styrmand og leder af “Mytteriet på Bounty” (død 1793).
1886 – Victor Montell, dansk skuespiller (død 1967).
1897 – William Faulkner, amerikansk forfatter og modtager af Nobels Litteraturpris (død 1962).
1901 – Else Lundblad, danmarks ældste.
1906 – Dmitrij Sjostakovitj, russisk komponist (død 1975).
1928 – Peter Ronild, dansk journalist, forfatter og skuespiller (død 2001).
1930 – Shel Silverstein, amerikansk humorist,sanger, musiker og forfatter (død 1999).
1935 – Bjarne Liller, dansk jazzmusiker og sanger (død 1993).
1938 – Jonathan Motzfeldt, grønlandsk politiker (død 2010).
1941 – Hans Kristensen, dansk filminstruktør.
1944 – Michael Douglas, amerikansk skuespiller.
1951 – Mark Hamill, amerikansk skuespiller.
1952 – Christopher Reeve, amerikansk skuespiller (død 2004).
1958 – Michael Madsen, amerikansk skuespiller.
1959 – Peter Zhelder, dansk skuespiller.
1961 – Heather Locklear, amerikansk skuespiller.
1968 – Will Smith, amerikansk skuespiller og musiker.
1967 – Thomas Wivel, dansk komiker
1969 – Catherine Zeta-Jones, amerikansk skuespiller.
1972 – Lars Herlow, dansk entertainer og tv-vært.
1981 – Van Hansis, amerikansk skuespiller.

DØD:

1849 – Johann Strauss den ældre, østrigsk komponist (født 1804).
1902 – Jacob Erslev, dansk forlagsboghandler (født 1819).
1909 – Thomas Skat Rørdam, dansk provst, biskop og forfatter (født 1832).
1930 – Carl Holten, dansk fabrikant og grundlægger (født 1854).
1950 – George Kingsley Zipf, amerikansk lingvist og filolog (født 1901).
1964 – Rasmus Christiansen, dansk skuespiller (født 1885).
1970 – Erich Maria Remarque, tysk forfatter (født 1898).
1983 – Ekskong Leopold 3. af Belgien, konge af Belgien 1934-1951 (født 1901).
1994 – Lise Ringheim, dansk skuespillerinde (født 1929).
2003 – Franco Modigliani, italiensk-amerikansk økonom (født 1918).
2009 – Alicia de Larrocha, spansk pianist (født 1923).
2009 – Willy Breinholst, dansk forfatter og humorist (født 1918).
2011 – Wangari Maathai, kenyansk miljø og politisk aktivist (født 1940).
2012 – Andy Williams, amerikansk sanger (født 1927).
2014 – Gunnar Zachariasen, færøsk fodboldspiller (født 1992).

ÅRETS TOPSANGE i 1967:

01 To Sir With Love – Lulu
02 The Letter – The Box Tops
03 Ode to Billie Joe – Bobbie Gentry
04 Windy – The Association
05 I’m a Believer – The Monkees
06 Light My Fire – The Doors
07 Somethin’ Stupid – Frank & Nancy Sinatra
08 Happy Together – The Turtles
09 Groovin’ – The Young Rascals
10 Can’t Take My Eyes off You – Frankie Valli
11 Little Bit O’ Soul – The Music Explosion
12 I Think We’re Alone Now – Tommy James and the Shondells
13 Respect – Aretha Franklin
14 I Was Made to Love Her – Stevie Wonder
15 Come Back When You Grow Up – Bobby Vee
16 Kind of a Drag – The Buckinghams
17 Sweet Soul Music – Arthur Conley
18 Expressway to Your Heart – The Soul Survivors
19 Soul Man – Sam & Dave
20 Never My Love – The Association
21 Apples, Peaches, Pumpkin Pie – Jay & the Techniques
22 Come on Down to My Boat – Every Mother’s Son
23 Incense and Peppermints – Strawberry Alarm Clock
24 Ruby Tuesday – The Rolling Stones
25 It Must Be Him – Vikki Carr
26 Love Is Here and Now You’re Gone – The Supremes
27 For What It’s Worth – Buffalo Springfield
28 Gimme Little Sign – Brenton Wood
29 The Happening – The Supremes
30 All You Need Is Love – The Beatles

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.