2018-09-06 Open Mike, The Beach m. Nikolaj Jartved

Hvor: The Beach, Nygade 10, Næstved (link).
Tid: kl. 20:00-22:00.
Audio/Video: Ja/Ja (Audio: 2t. 14./video: 2t. 15 – inkl. pause)

Jeg ved ikke hvad det er med mig, og det med at være vild med folk, der debuterer, eller laver noget for første gang. Måske er det fordi jeg selv ønsker at gøre noget lignende – at bryde grænser for hvad man tror, at man man selv kan/eller ikke kan, og så bare hoppe ud i det. Det er den 16. gang jeg ser Open Mike på The Beach, og jeg vil blive ved med at komme til så mange som jeg overhovedet kan. Beach har jo heldigvis kun 1 gang om måneden, samt onemanshows en håndfuld gange spredt ud over året. Og jeg er så glad for, at jeg endelig følte, at jeg fik tid nok til at vove mig udenfor mine trygge rammer, og ind i en ny verden – comedyverden – som jeg elsker at opholde mig i. Comedy fylder en stor del af min tilværelse – dog ikke på et ret meget nørdet niveau før 2016, da jeg laver en side (den du læser på her), hvor jeg kan samle en oversigt over alle de shows jeg har set i Næstved. Ganske langsomt kommer jeg til at opleve mere i andre byer. Det er her, at Stand-up er min foretrukne form for underholdning, da jeg naturligvis elsker en god fortælling, og helst af folk, der er gode fortæller, af både jokes og historier/sjove anekdoter.

Derfor er det fedt, når man møder en masse “nye” komikere, som man kun har læst eller hørt om på nettet, eller set i fjernsynet eller på diverse streamtjenester. Udviklingen indenfor dansk stand-up er gået rasende stærkt, og det er uhyggeligt hvor mange aspirerende komikere, der står i kulissen og venter på en chance for at gøre karriere her, eller blive opdaget af Funny Business Inc. Nåh , men inden jeg fortaber mig helt i standuppens historie – så vil jeg helt klart lige kaste mig over aftenens vært, der har taget 10 komikere med, hvoraf de tre af dem, har jeg ikke set på scenen før.

Nikolaj Jartved

Nikolaj blev født med spastisk lammelse, men det har aldrig stoppet ham, trods lidt modgang fra sin spæde start og senere i sit liv. Nikolaj har en stærk selvironi, og bruger sine evner og sit handikap, til at få folk til at grine med ham – og ikke mod ham. Selvom man skal koncentrere sig om at lytte godt efter, når han snakker, så er han så god til at sætte sine jokes op, at folk nærmest bliver overrasket over hans humor, der befinder sig godt oppe over og under bæltestedet. Første gang jeg oplevede Nikolaj, var d. 2. november, 2017 – en aften der bare var helt igennem fed! Det bedste billede jeg fik af ham, var det, du ser på plakaten i bunden. Jeg fik dog ikke skrevet anmeldelser til dette show (endnu), da jeg kun i første omgang havde tid til at dele videooptagelser, så jeg kan desværre ikke lige give referat fra den optræden. Jeg husker bare, at han var SUPER! Og tænk, for 10 år siden, optrådte han i Hedehusene sammen med ingen ringere end Simon Talbot og Jonatan Spang! (Klik her)

Nikolaj er også til at tale med, når der kommer en stamkunde (Magnus) hen og vil høre om han kan få et par minutter til at debutere som komiker på sin yndlingsbar – og Nikolaj gav ham lov! Læs lidt længere nede, hvordan det gik for sig!

Senest vil Nikolaj prøve at se hvor langt kan kan komme til DM i Stand-up d. 14. september i Odense, og det havde været fedt at se ham i forsøget, men det er ikke nemt at være flere steder på én gang! Jeg ønsker ham alt mulig held og lykke!!!

Til aftenen, havde han medbragt følgende komikere:

Stefan & Niclas
Andreas Krogholt
Eva Jin Valbjørn
Kevin Christiansen

-PAUSE-

Rachid Moutiq
Bo Gøtzsche Thomsen
Magnus Nielsen (Debutant)
Troels Andersen
Nikolaj Wulff

ANMELDELSE:

Nikolaj Jartved

Nikolaj kommer stormende på scenen, og med to mikrofoner, er det altid svært at finde ud af hvilken en man skal bruge, og hvor man tænder den. Det kan man somme tider få publikum til at grine af. Hvis de griner af det, er der en god chance for, at de vil grine af resten af showet! Nikolajs udfordring, er som sagt at være spastisk lammet, hvilket gør at han ikke taler klart og tydeligt. Men han gør i hvert fald sig store anstrengelser for at få publikum med, og derfor er det faktisk meget godt, at de må koncentrere sig om at lytte efter. Men han er ret let at forstå, og det er godt at han kan fortælle en god joke! Det er faktisk hans debut som vært, og han var selvfølgelig lidt nervøs inden start, men 2 timer efter, kan han se tilbage på en rigtig god start, og noget han kan bygge sin karriere videre på (med værtsroller fx) og forhåbentlig er det ikke sidste gang han prøver værtsrollen af!

Første del: Inden første komiker går på, prøver han lige stemningen af blandt publikum med en joke om, at han håber vi kan forstå hans dialekt, da vi jo er i Næstved! (publikum griner og hujer af joken), og der er et klip fra dette show her, som han kunne lide (“Dirty Talk-joken”), og som han rent faktisk har brugt til et jobopslag, hvis folk de kan bruge ham. Så her er i hvert fald en advarsel til kommende chefer om ikke at ansætte ham som telefonpasser! Efter Andreas er gået af, taler Nikolaj om at lave mundtræning med tungebevægelser. Efter Eva er gået af, må Nikolaj råbe bordet ved scenen op, da de sidder og snakker indbyrdes. Det er en fed måde at få styr på publikum, ved at gå direkte hen og råååbe: “HEEEY”, uden at det udvikler sig grimt! Men han snakker lidt med dem og spørger en af pigerne om hun har prøvet at være i byen og møde en halvlækker fyr.

Anden del: Der er forsvundet lidt af publikum under pausen, og han taler ikke så meget mellem komikerne, men Nikiolaj starter med et par jokes om realitystjerner. Efter Bo er gået af scenen, fortæller Nikolaj om sit handikap, og ulempen ved ikke at kontrollere sit mundvand. Efter Troels er gået af, fortæller Nikolaj om, at det nogen gange kan være en fordel for ham at spille retarderet, hvis han har glemt at købe billet. Efter Nikolaj Wulff gik af, fortæller Nikolaj, at det har været en kanon oplevelse for ham, og at publikum skulle give en stor hånd til alle dem der havde været på. Inden han går af scenen, er der en kvinde i publikum, der siger at han da også skal have en stor hånd! Og publikum jubler helt vildt!

Stefan & Niclas (12:11)

Komikerduoen Stefan Wibling og Niclas Vingaard begyndte i september 2017. Den første gang jeg så dem var til Nikolaj Wulffs onemanshow på Beach d. 9. februar, 2018. Det her er så 5. gang jeg optager dem. Jeg er stadig vild med det, de forsøger på her – specielt deres banke på-joke, der dog lige falder til jorden til alles morskab. De lægger dog ud med de sædvanlige mikrofonproblemer, så Svend må hjælpe dem. På min optagelse med Zoomkameraet, har jeg sat det lidt anderledes, men desværre kommer Niclas til at stille sig op foran det, så man mest ser hans ryg. Men det var så heldigt, at jeg filmede fra andre vinkler i rummet! Der er nogen der sidder ved bordet ved scenen, lige foran mit kamera – de er ude af vinklen, men de er i højt humør og blander sig også lidt undervejs i komikernes shows, hvilket kun tilføjer til morskaben. Niclas fortæller, at de begge er med i “De Nyeste Nye” (i morgen), så de har forberedt lidt materiale som de vil prøve af til aften. De prøver nogle jokes, som de bruger publikums hjælp til. Der er mange platte jokes imellem, nogle som publikum lige må tænke over, haha. Jeg synes de er gode! Banke-på joken er et af deres stærkeste numre, hvis jeg skal sige det. De slutter af med at Stefan fortæller hvordan de mødte hinanden på gymnasiet, og om en sjov historie om at spille “Ringenes Herre-spillet” midt i tysktimen.

Andreas Krogholt (08:34)

Nikolaj bemærker hvor mange, der er kommet ind ad døren på det tidspunkt han skal til at præsentere den næste komiker, Andreas, som jeg så første gang d. 1. februar, 2018. Dette er så 4. gang jeg ser ham. Nikolaj fortæller at den 24-årge Andreas skal være med til DM om et par uger. Andreas kommenterer en tilskuers piftelyd, der var ved at gøre ham døv på vej op til scenen. Han starter med at fortælle at han er irriteret på små mennesker, altså dem, der er under 1,70m. Han må lige kigge lidt i sine noter, da det jo er materiale han skal prøve af til DM. Det sker et par gange mere undervejs. Han taler også om at være træt af gamle mennesker. Han taler om ikke at have gået til træning i 3 mdr, men når han har været det, taler han om det at være i selskab med gamle mænd i omklædningsrummet. Og en bit om Løvernes Konge. Publikum ved bordet ved scenen snakker meget til Andreas, der spørger om de har set den. Derefter taler han om en scene i filmen, han synes er sjov. Det synes publikum også. Andreas kørte galt et stykke tid tilbage pga. træthed, og taler lidt om det. Nogle ved det berygtede bord kommenterer, og Andreas er god til “comebacks”, mens han prøver at fortsætte sin historie. Andreas udvikler sig fra gang til gang, og det er kun godt, at han er god til at fortælle sine bits og også håndtere berusede tilskuere med godt humør. Jeg ønsker ham held og lykke til DM!

Eva Jin (10:28)

Eva så jeg første gang tilbage i februar, og der havde hun temmelig godt fat i publikum, så vidt jeg husker. Desværre så virkede hun lidt påvirket af publikum (ikke negativt), eller også prøvede hun helt nyt materiale af. Men jeg ved, at jeg nok skal være påpasselig med at skrive for negativt om hende, da hun sidste år fik det sorte bælte i karate. Nåh men hun lægger hårdt ud med at tale om hendes mor, en joke der bliver grinet godt af.Hun henvender sig så til en blandt publikum, men joken fatter publikum ikke helt. Hun taber tråden, og publikum klapper. Hendes interaktion med publikum er sjov nok. Kuffert-joken er sjov nok. En bit om det at have et dumt øgenavn, er også sjov. Hendes bit om det at være blevet maskot fra Bilka, kan jeg godt huske. Den er meget god. Nok hendes bedste joke indtil videre i sættet. Hun finder hurtigt ud af, at publikummet til aften, bliver helt vilde, hver gang komikerne nævner en by. Det slutter hun af med og jeg kan sige om Eva, at hun virker som en sød og sjov pige. Hun har en meget sjov fortællerstil, der gør, at man bliver overrasket til sidst i historien. Nogle gange fortæller hun noget, som publikum ikke helt fanger, men det er måske fordi hun forventer det – på samme måde som den der “bait”-ting, hvor man får publikums opmærksomhed, for derefter at overraske dem. Jeg spår hende en stor fremtid hvis hun bliver ved med at udvikle sig på den måde!

Kevin Christiansen (08:09)

Kevin så jeg første gang d. 6. april, 2017, og det er 7. gang jeg ser ham i alt. Den 32 årige Kevin har en meget narturlig humor, og leverer jokes med timing, men han er egentlig bedst, når han interagerer med publikum, hvor der kan komme spontane morsomheder ud af det.Fx hans første bemærkning var, at han var vild med Nikolajs præsentation af Eva. Kevin bemærker også straks “det berygtede bord” ved scenen, og kan heller ikke lade være med at tale med dem. Men han ståarter så sit sæt med at fortalle at han voksede op i 90’erne på Falster. Han får så et shot fra en tilskuer (det er der et par komikere der gør), mens han går i gang med sin bit om Falster. Han taler også om sin afdøde morfar (også rigtig sjov). Han taler også om det at være single. Hans joke om en kassedame i Rema er også sjov. Den sidste bit er om hans 2 børn som han ikke kan styre. Han slutter sættet af med et par grove jokes (han spørger publik8um, om vi ikke skal slutte af med noget hyggeligt), som ikke engang behøver at blive uddybet. Det er genialt! Kevin optrådte vist for “sit” publikum denne aften!

Rachid Moutiq (08:15)

Nikolaj havde svært ved at udtale Rachids efternavn. Det er 2. gang jeg ser den 30-årige uddannede journalist, Rachid (fra Næver!), der er ven med Martin Bo, men vi så ham første gang (eller jeg gjorde) d. 6. april, 2017 (komikerne blev ikke anmeldt). Rachid var i dag (d. 12/9) med i de indledende runder i DM i Stand-up i Fredericia, men optrådte på CCC d. 30/8, som du kan se her.  Her er også en kampsports-standupper, man skal passe på med at sige grimme ting til! Nej, Rachid er sgu en flink mand, Bøv! Og han har også noget på hjerte, og selvom han ikke kun er på scenen for at fortælle jokes, men taler om livet generelt, så gør han det på en måde, så han minder om de kontra-autoritære amerikanske komikere. Rachid starter sit show med at fortælle at han er lidt forvirret over sin nye diagnose: “voksen-ADHD”, som han taler lidt om. Han snakker om at forleden hvor han blev tilbudt en hashkage, at det gik op for ham, at hash ikke er det samme som i gamle dage. Men han blev skæv alligevel og fortæller det på en sjov måde. Han taler også om det at være perker i 90’erne og giver et par sjove eksempler på det. Han slutter af med en bit om at score en pige med et rapt svar på en afvisning. Rachid er sjov, og er rigtig god til at sætte en historie op, og fortæller den på en underholdende måde, selvom den kan være lidt lang. Men han er absolut værd at høre på! Jeg håber også, at han når langt til DM!


Bo Gøtzsche Thomsen (06:28)

Nikolaj siger at “vi skal have fuld kadaver på”, fordi der kommer en komiker på, der kun har optrådt to gange tidligere. Bo har en meget farvestrålende skjorte på, og han taler direkte ned i mikrofonen, så ingen er i tvivl om hvad der bliver sagt! (hihi! – det er den nye mikrofon, der er lidt for effektiv!). Bo var meget glad for efterfølgende at høre og se sig selv på mine optagelser. Det er derfor jeg laver dem – bl.a. for at hjælpe nye komikere, eller andre, der ikke har set sig selv på film før. Bo han er gift, og taler om de dagligdags udfordringer i ægteskabet. En sjov ting han taler om, er næsehår og en trimmer til det (som han har taget med og viser til publikum). Bo havde også meldt sig til DM i stand-up i år, og jeg ønsker ham held og lykke.

Magnus Nielsen (Debutant) (06:03)

Nikolaj havde været så flink at give stamkunden på Beach, 5 minutter til at starte sin debaut som komiker. Magnus har været her mindst lige så mange gange de sidste par år, som der har været standup-arrangementer (mere eller mindre). Men nu var det hans tur til at prøve sine scenekunst af! Magnus kommer på scenen med et kvindeligt mannequin-ben. Han kigger ud over publikum, som om han er klar til at udfordre dem, eller også skal han bare lige huske den første joke han skal lægge ud med. De jokes han fyrer af, er let blandede platte jokes, men også et par man lige skal tænke over. Meget simpelt, og veludført, men publikum giver ris og ros de rette steder. Han kigger et par gange i sine papirer. Han fortæller en vits om Svend, og jeg filmer Svends ansigtsudtryk, da han står lige ved siden af mig oppe i baren. Svend har været godt underholdt hele aftenen, og han griner også af Magnus’ jokes. Toppen af kagen er når hqan griber fat i en stol, og mannequin-benet, og en rulle gaffatape og binder benet til ryglænet, og slutter af med at fortælle pointen. (meget originalt påfund!). Han fortæller også en god Peter Madsen-joke. Magnus får et rigtigt pænt bifald (og en tommel op fra mig) af publikum, og jeg ser helt klart frem til mere med ham i fremtiden.

Troels Andersen (11:26)

Troels kender jeg intet til desværre. Men han har i hvert fald lavet standup i omkring 7 år (Kilde). Jeg kan se, at han også er til DM-test på Skarv Bar i Kbh. Håber det går godt for ham. Troels lægger ud med at komme med en spontan joke, efter han har kigget lidt på den stol, som Magnus har efterladt på scenen. Faktisk meget sjovt fundet på, hihi! Han fortæller om det at lave mad.Han fortæller at han er far til en datter på 6 år, og der var barn nr. 2 på vej. Han taler om at tage tonsvis af billeder af børnene. Han snakker også om at ville lave en kogebog for singlefyre.Det er faktisk en meget sjov bit – men der er et par tilskuere i baggrunden, der snakker lidt for højt undervejs, men Troels ignorerer det fint. Han slutter af med et par småjokes (oneliners) fra hans notesbog, som er lidt blandet – de fleste er sjove, og nogle er måske lidt for platte. Men overalt et godt sæt han har.

Nikolaj Wulff (24:34)

Den 9/9 havde den i dag 23-årige Nikolaj sin debut for 8 år siden på Manhattan, Helsingør. Det er 7. gang jeg ser ham optræde, og hver eneste gang, har han været konsekvent i kvaliteten af sine jokes. Godt blandet med gamle dårlige jokes, og så de meget bedre platte jokes, og hans anekdoter. Han har sørme også lige haft Youtube præmiere på hans første onemanshow – JOKES (se det her), og i bagom-dokumentaren, blev der brugt nogle af mine optagelser. Nikolaj er altid produktiv, og han er helt sikkert i gang med at samle materiale til sit næste show, hvor han bruger denne aften til at teste det nye materiale i. Han starter med at snakke et lille stykke tid om sin uddannelse, som er et forfærdeligt sted at være midt i. Klassen er international, så de snakker en del engelsk, hvilket der kommer lidt sjove historier ud af. Han snakker også om sin nye hundehvalp, der hedder Gunnar. Han taler også om Twitter, og den samling af små bits han har skrevet der, siden 2012. I det år, skrev han over en periode på et halvt år, nogle meget grove jokes (noget om negre, osv). Dem læser han så op. Nogen af dem læste han op ved open mike, hvor der tilfældigvis sad en sort fyr blandt publikum, der henvendte sig til ham bagefter showet. En bit om et job han havde i en 7-eleven, hvor han kom til at sige en uheldig bemærkning til en kvinde med klap for øjet. Det kan godt give bagslag, hvis man er lidt for frisk i replikken til kunderne.En anden bit er om en fest i 2011, hvor der var en norsk pige med, som de lavede lidt grin med på en uheldig måde. Meget pinlig, men lidt sjov historie! Han slutter sættet af med at sige at han har 51 jokes han gerne vil fortælle os!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *